Nakd i kris efter masslarm

Modejätten Nakd är i blåsväder efter kritik från tidigare medarbetare och influencers.

Modejätten Nakd är i blåsväder efter kritik från tidigare medarbetare och influencers.

Sedan en vecka tillbaka pågår ett uppror mot modejätten Nakd. Allting började med att influencern Rodja Pazooki bad sina följare om råd angående en samarbetsförfrågan från företaget som i mångt och mycket byggt sin affär på att samarbeta med profiler på sociala medier. 

Vad som började som en öppen fråga blev upprinnelsen till en flod av vittnesmål om missförhållanden och en dålig arbetsmiljö från tidigare praktikanter och anställda. 

I skrivande stund uppges hundratals tidigare medarbetare ha hört av sig och berättat om hur de har blivit dåligt behandlade av bolaget. De många gånger anonyma vittnesmålen omfattar erfarenheter av alltifrån diskriminering, sexism och mobbning, till orimliga arbetstider, absurda krav och obetalt övertidsarbete. 

“Jag jobbade 20 timmar per dag och kunde ta samtal från agenter fyra på morgonen till elva på kvällen”, skriver Lee Mondim Larsson, tidigare praktikant på Nakd, på sin Instagram.

UPPMANAR TILL BOJKOTT

En annan profil som varit tongivande i kritiken mot Nakd är Elif Abay, som också hon praktiserat på bolaget. I ett inlägg på Instagram berättar hon att hon nyligen sade upp sig från sin praktik. Det efter att ha fått höra att hon inte gjort tillräckligt för att nå sina mål på 160 genomförda affärer och 1 miljon i försäljning på en månad. “Praktikanter är där med ett syfte, att lära sig, inte att bli utnyttjade,” skriver hon i inlägget. 

Tillsammans med Rodja Pazooki har Elif Abay uppmanat till bojkott av Nakd. De två profilerna har sedan i förra veckan arbetat med att samla in vittnesmål och sammanställa kritiken mot bolaget.

Mike Mikkelborg, som under 2018 och 2019 var delägare och konsult på Nakd, har sagt till SvD att han vid sin tid på bolaget var chockad över hur praktikanter behandlades. 

“De fick väldigt lite stöd och ingen vettig utbildning för vad de förväntades göra. De hade en enorm press på sig och de sattes att utföra saker som de var för oerfarna för och som de saknade utbildning för”, säger han till tidningen.

Nakds vd, Jarno Vanhatapio, har i sin tur hävdat att de problem som företaget haft med sitt praktikprogram (något som Breakit rapporterade om redan 2018) har åtgärdats. Han säger sig heller inte känna igen den kultur av diskriminering som beskrivs av tidigare medarbetare. Vad gäller kritiken från Mikkelborg har Vanhatapio påpekat att det just nu pågår en tvist mellan Nakd och den tidigare konsulten. Detta eftersom Nakd anser att Mikkelborg plagierat Nakds affärsidé med sin modesajt Nuin. Ett påstående som Mikkelborg tillbakavisar. 

RÄDSLA FÖR ATT ANMÄLA

Vittnesmålen som de två profilerna samlat in talar upprepade gånger om en rädsla för att berätta om sina erfarenheter, av oro för att bli stämda av företaget. Samtidigt uppger flera av dem känna sig lättade över att ha fått tala ut om sina erfarenheter. 

En del av diskussionen kring stormen mot Nakd har också handlat om vilka profiler och samarbetspartners till Nakd som har valt att ta ställning mot bolaget. En av de som markerat kraftigt mot modejätten är influencern Therese Lindgren, som har en miljon följare på sin Instagram. Även artisten Cherrie, som inom kort skulle ha släppt en kollektion med bolaget, gick ut och meddelade att hon med sorg valt att avbryta samarbetet på grund av de uppgifter som nu kommit fram.

“Det blir inte av. Jag har ställt in hela samarbetet för att det har kommit ut berättelser från människor som jobbat eller praktiserat i företaget om hur dåligt behandlade de har blivit. Det här har gjort mig chockad och framfört allt ledsen. Ledsen för att jag snart i ett år har jobbat på att ta fram en kollektion med ett företag jag inte kan stå bakom,” säger hon i ett uttalande till sina drygt 120 000 följare på Instagram.

MIKAELA ÅKERMAN

Har du eller någon du känner erfarenheter av missförhållanden på Nakd som du vill dela mig dig av? Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig vidare. Du har alltid rätt att vara anonym.

Previous
Previous

Löfven vill stärka skyddet för visselblåsare

Next
Next

Skarp kritik mot ny visselblåsarlag